נעקצתם על ידי חרק, סביר שזה כואב לפרק זמן קצר, מגרד, אדמומי ולעיתים נפוח ובעיקר זה מציק. במקרים חריגים, עקיצה (לא רק מפרעוש) יכולה להתפתח זיהום עקב גירוד יתר או התפתחות של תופעה אלרגית.
במאמר זה נתמקד בעיקר בעקיצות פרעושים, אך גם נבדיל בין עקיצות פרעושים לעקיצות פשפשים ויתושים, וכן נמליץ על דרכים להתגונן ולטפל בעקיצות גם על בני אדם וגם על בעלי החיים שאנו אוהבים וחיים איתנו.
לשמיעה של כל המאמר לנוחות שלכם לחצו על הכפתור ההפעלה בנגן זה.
צריכים שירותי הדברת פרעושים? מצוין אתם במקום נכון!
כל שירותי ההדברה שלנו הם במקום אחד✅
אצלנו משתמשים בציוד האיכותי והמתקדם ביותר ✅
מחירים הוגנים ונוחים לכל כיס ✅
אחריות בכתב בסיום כל פעולה ✅
שירות בכל רחבי הארץ ✅
עזרנו כבר לעשרות אלפי לקוחות בכל חלקי הארץ
6 דברים שחשוב לדעת על עקיצתו של הפרעוש
1 – ביחס לבני אדם, הפרעוש עוקץ וחוזר לקרקע או לרצפה זאת בשונה מבעלי חיים שבתוך הפרווה והשערות שלהם הוא חי ולכן עוקץ בכל מקום על גוף החייה. במקרים מאד חריגים של הזנחה קשה נמצאו פרעושים חיים גם בין שערות ראש של בני אדם.
2 – מכיוון שבכל עקיצה הפרעוש קופץ המיקום שלו לעקיצה משתנה, לכן עקיצות פרעושים יהיו יותר בתפזורת מאשר צמודות אחת לשנייה (כפי שמאפיין עקיצות פשפשים).
3 – עקיצות של פרעושים יוצרים בליטה אדומה על העור (דומה לעקיצת היתוש). הנפיחות היא כתוצאה מכך שבזמן העקיצה (מציצת הדם) הפרעוש משחרר אנזים מיוחד שמונע מאדם להתקרש (אחרת הוא לא יכול למצוץ דם נוזלי). הגוף מזהה את האנזים הזה כחומר זר ומשחרר חומר שנקרא היסטמין שמגיע לאזור ולמעשה יוצר את הנפיחות.
4 – פרעושים נמשכים לסוגי דם שונים, כך שבהחלט יכול להיות שיהיו בבית דיירים שהפרעוש לא מבקר אצלם למציצת הדם היומית שלו. כמו חיסון טבעי מפני עקיצות פרעושים.
5 – עקיצת פרעוש כמו עקיצת יתוש יכולה להעביר מחלות לבני אדם. בשונה מעקיצת פשפש שאינה מעבירה מחלות.
6 – פרעושים אמנם עוקצים בעיקר באזור הרגלים והברכיים אך זה בעיקר אצל מבוגרים, אצל ילדים שהם נמוכים יותר העקיצות יכולות להופיע בעוד חלקים בגוף.
מה ההבדל בין עקיצת פשפש לעקיצת פרעוש?
עקיצות פרעושים – טיפול
בעולם הרפואה נהוג לחלק את ההתערבות הרפואית לשני חלקים, חלק ראשון, רפואה מונעת וחלק שני רפואה מטפלת. המונעת עוסקת באופן שבו ניתן למנוע או לצמצם התפתחות של מצבים שבהם יהיה צורך ברפואה המטפלת. בהתאם לשיטה זו נבחן גם סוגיית עקיצות פרעושים בבני אדם ובעלי חיים.
פעולות למניעת עקיצות
פעולות מניעה מטרתן למנוע הגעה של פרעושים בכלל. לכן פעולות מומלצות אלו מיועדות במיוחד למי שיש ברשותו חיות מחמד ביתיות או מגדל בחצר הבית עופות ובעלי חיים אחרים או שמקום עבודתו הינו סביב בעלי חיים ומרכזים בהם חיים בעלי חיים במיוחד חיות משק.
1 – הפעולה הברורה ביותר שכל בעל חיית מחמד מכיר ויודע, יש לנקות את חיית המחמד, רחצה, הברשה. ניתן להשתמש בחומרים דוחי פרעושים בתהליך הניקיון (למשל, שמפו דוחה פרעושים). למי שעובדים בסביבת בעלי חיים מומלץ לא להיכנס עם בגדי עבודה הביתה, לנקות היטב את נעליהם ולהיות מודעים במידה ובמתחם העבודה יש מכת פרעושים.
2 – שאיבה קבועה עם שואב חזק בסביבת מקום הלינה והשהות של חיית המחמד, ספות או כורסאות שבהם הוא או היא נמצאים וכן שאיבה של הרצפה.
3 – חצר, במידה ויש ברשותכם חצר שבה בעלי החיים שלכם ושל אחרים משחקים או חצר שבעלי חיים יכולים להיכנס, דאגו שהעשבייה תהיה בגיזום נמוך (או לא תהיה בכלל), דאגו לגרף את האדמה מהשכבה העליונה שלה (שם מסתתרים פרעושים).
4 – חומרים דוחי פרעושים: ניתן להשתמש באופן קבוע בחומרים דוחי פרעושים גם על חיית מחמד וגם בסביבת הבית.
5 – מניעת עקיצות לחיית מחמד: מריחת שמנים ארומטיים מתמציות פירות על הפרווה של חיית המחמד מהווה חומר דוחה פרעושים. שימו לב, שי להשתמש בכמויות קטנות מאד שכן השמנים יכולים להיות מסוכנים לבעלי החיים.
טיפול לאחר עקיצת פרעושים
לידיעה – חלק מההצעות נכנסות תחת ההגדרה של “תרופות סבתא”, כלומר, חומרים שיש בכל בית או ניתן לקנות אך אין בהן התוויה רפואית רשמית.
1 – מריחת המקום באמצעות חומרי הרגעה. השכיח והמוכר ביותר הוא אלוורה אך ישנן עוד משחות הרגעה. שימו לב שמומלץ להשתמש באלוורה מלאה (מיוצבת) המכילה חומר פעיל משמעותי. יש משחות אלוורה עם כמות חומר פעיל נמוכה והיעילות שלהן אמנם קיימת אך פחותה.
2 – שימוש בכמה סוגים של שמנים אתריים כמו, שמן עץ התה, שמן קוקוס, שמן אקליפטוס. יש הנוהגים למרוח על האזור גם מיץ מלימון ודבש.
2 – שטיפה במים חמים מקלה על הכאב ובמיוחד על אפקט הגירוד.
3 – משחות אנטי היסטמינים, אלו משחות שנותנות מענה הרגעתי לעקיצות ומדכאות אפשרות להתפתחות דלקתית.
סכנות בעקבות עקיצות פרעושים
- גירוי ממושך של אזורי העקיצה יכול להוביל לגירוד יתר שייפצע את העור וייצור זיהום.
- פרעושים מעבירים מחלות ולכן יש לשים לב להתפתחויות של סימפטומים בימים שלאחר העקיצות.
- יכולה להיות השפעה פסיכולוגית על ילדים, פחדים שונים, חשש ללכת לישון, שינה לא רציפה שיוצרת עייפות ותסכול.
הידעתם?
- האביב היא העונה המועדפת לפעילות על ידי הפרעושים
- לפעמים גם מספר קטן של פרעושים יכול להפוך את חיי הדיירים בבית לבתי נסבלים
- סדר העדיפויות של פרעושים מבחינת מציצת דם הוא לרוב, חתולים, כלבים, ילדים, נשים וגברים.
- פרעושים נמשכים לחום ואור.
הבדלה בין עקיצות: פרעושים – יתושים – פשפשים
חשיבות ההבחנה בין שלושת החשודים העוקצים ומוצצי הדם משפיעה בעיקר על שיטת תהליכי ההתערבות וההדברה.
הדברה של פשפשים נחשבת למורכבת הרבה יותר, בעיקר מכיוון שיש להם עמידות גבוה יותר לחומרים וגם מקומות המסתור שלהם רבים יותר ונדרשת עבודה יסודית ומקיפה כמעט בכל חלק וחלק בחדרים בכלל זה חשיפת שקעי חשמל, מסגרות של תמונות וכדומה.
הקושי המרכזי הוא בזיהוי בין פשפש לפרעוש ופחות מיתושים אותם ניתן לשמוע ובמרבית הפעמים רואים אותם בקלות יחסית בעין. עקיצות במקומות חשופים, לצד רעשי זמזום ועיקר עקיצות בשעות אחר הצהרים – ערב מצביעות שמדובר ביתושים.
יש הבדל של מבנה וצורה בין פרעוש ופשפש אך אנו נתמקד באבחנה ביניהם המבוססת על מאפייני העקיצות ושיטת הפעולה שלהם, שכן את שניהם קשה מאד לראות בעין רגילה ולעיתים יש צורך בזכוכית מגדלת.
- פשפש יוצא לפעילות העקיצה שלו וחיפוש אחר מנת הדם בשעות הלילה ובמיוחד בשעות הלילה המאוחרות, שאז הקורבן ישן עמוקות והסיכוי שהפשפש ייתפס נמוך יותר. לעומתו, הפרעוש עוקץ לכל אורך שעות היום.
- פשפש זקוק לעשות מספר עקיצות בכדי להגיע לכמות הדם הנדרשת לו ועל כן הוא עוקץ באותו אזור ולעיתים בצורה יחסית ישרה : עוקץ, זז מעט ועוקץ שוב וכך הלאה. לעומתו הפרעוש קופץ על קורבנו ומוצץ את הדם (עקיצה) במקום שבו נחת ואז חוזר לרצפה. אם הוא זקוק לעוד מנה הוא מבצע עוד קפיצה. לכן מקומות העקיצה של פרעושים יהיו בתפזורת גבוהה יותר מזו של פשפש.
- מכיוון שפשפש עוקץ בלילה והקורבן ישן הוא יכול להגיע לכל מיני מקומות בגוף, כולל אזורים שמכוסים בביגוד, על כן עקיצות יופיעו בהרבה מקומות, חשופים ולא חשופים. לעומתו, פרעוש נמצא לרוב על רצפה וקופץ לעבר קורבנו, מכיוון שהוא קופץ לגובה של כ – 20 ס”מ הוא לרוב מגיע עד לאזור הברכיים. על כן עקיצות המתרכזות בעיקר במקום זה מצביעות על פרעוש.
לסיכום
עקיצות פרעושים אינה חוויה נעימה, במיוחד שהיא מתרחשת בקרב ילדים ותינוקות. ישנן מספר שיטות הרגעה המקלות על האדמומיות והגירוד אך הן אינן מעלימות את העקיצה ותמיד יש להיות ערניים מחשש להתפתחות אלרגיה, נפיחות או זיהום עקב גירוד יתר.
פרעושים מתרבים מהר מאד ולכן אם הם לא יטופלו במהירות וביסודיות חווית העקיצה לא רק שתימשך אלא אף תגבר. ניתן לבצע הדברה באופן עצמאי ונראה כי היא יכולה להיות יעילה אם מדובר בכמות קטנה של פרעושים, כך או כך מומלץ לפנות למדביר, להתייעץ ולפעול להדברה מהירה ככל שניתן.