בעשורים האחרונים המילה פרעוש מתחברת אצלנו במיוחד לשחקן הכדורגל הפופולארי מסי שזכה לכינוי הפרעוש, הכינוי ניתן לו בגלל גודלו הננסי (בוודאי ביחס לשחקני כדורגל) לצד מהירות גבוה.
הפרעוש האמיתי פחות אהוב על בני אדם ובעלי חיים ולמעשה, כאשר הוא מופיע שניהם עושים מאמצים גבוהים להכחיד אותו. מערכת היחסים בין הפרעושים לבין בעלי חיים ובני אדם יחסית פשוטה, הפרעוש זקוק להם בכדי לחיות והם רוצים להיפטר ממנו בכדי לחיות.
לשמיעה של כל המאמר לנוחות שלכם לחצו על הכפתור ההפעלה בנגן זה.
נתקלתם בפרעושים בבית? יש לנו את הפתרון המושלם!
כל שירותי ההדברה אצלנו הם תחת קורת גג אחת ✅
הציוד שלנו הוא מהמתקדמים בארץ✅
אנחנו מציעים תשלום נוח לכל כיס✅ אחריות בכתב בסיום כל פעולה ✅
שירות בכל רחבי הארץ ✅
קצת עלינו, הפרעושים
אנחנו מגיעים ממשפחה גדולה של מאות ואפילו אלפי מינים (דודנים אם תרצו) וכולנו אוהבים למצוץ דם, למעשה זו האוכל היחיד שלנו. אנחנו מתגוררים על בעלי חיים כמו: כלבים, חתולים, חולדות, תרנגולים וכל מיני עופות (בעיקר כאלו עם פרווה או נוצות) וגם בעשבים ובבתים שלכם.
אנו יכולים להגיע עד לגודל של חצי מ”מ, הראש שלנו מעט מחודד וגופנו כפוף, יש לנו רגלים אחריות ארוכות, מפותחות וחזקות שבזכותן אנחנו קופצים לגובה של עד 20 ס”מ. הצבע שלנו אדום שחור ואם אנחנו אוכלים טוב אנחנו יכולים לחיות חודשים ארוכים עד שנה.
מחזור החיים שלנו מורכב מארבעה שלבים, ביצה – זחל – גולם – בוגר. רק בצורתנו הבוגרת אנחנו זקוקים לדם לחיות ולהתרבות. הפרעושית מטילה ביצים בכל הטלה כ- 15-20 ביצים ובסך הכול מאות ביצים במהלך כל חייה.
מהביצה בוקע זחל בצבע לבן שאת כל השלב הזה מעביר במסתור במקומות חשוכים כמו שטיחים, לוחות עץ ובעיקר היכן שרובצות חיות הבית השונות. לאחר כשבועיים הזחל הופך לפקעת (גולם) לתקופה של כעשרה ימים בתנאים מתאימים. הגולם שלנו יכול להמתין גם מספר חודשים לפקיעה עד להיווצרות תנאים מתאימים. בסיום שלב הגולם, אנחנו הופכים לפרעוש בוגר ומיד מתחילים לחפש ארוחת דם.
כמעט שכחנו להזכיר שאנחנו גם יכולים להעביר מחלות.
כניסת פרעושים לבית – לא משימה כל כך קשה
הדרך העיקרית של פרעושים להיכנס לבתים היא באמצעות חיות המחמד המתגוררות עם בני האדם, במיוחד כלבים וחתולים. חיות הבית נדבקות בפרעושים ממפגש עם חיות אחרות שהן פוגשות ברחוב או בגני משחקים. אך הפרעושים מגיעים לא רק באמצעות בעלי חיים. פרעושים חיים גם בשטחים פתוחים (בתוך צמחיה ועשביה) בהם ישנן חיות משק או חיות בית וכאשר בני אדם עוברים באזור הם הופכים למטרה של הפרעושים ובהמשך גם כטרמפ כניסה לבית.
עקיצות פרעושים – מאפיינים עיקריים
בשונה מפשפשים העוקצים במספר גדול של מקומות בגוף, הפרעושים בעיקר עוקצים באזור הרגלים והברכיים, בהתאם ליכולת הקפיצה שלהם. באמצעות הרחת הפחמן הדו חמצני ((CO2 שאנו ובעלי חיים אחרים פולטים הם מזהים מקור לדם וקופצים על המטרה. פרעושים, בשונה מפשפשים עוקצים בכל שעות היום והלילה (פשפשים עוקצים בלילה). העקיצה יכולה לכאוב אך לרוב היא מגרדת וסביבה נוצרת אדמומיות. במקרים נדירים בני אדם הרגישים לחלבון יכולים לפתח אלרגיה או שהאזור יתנפח בצורה משמעותית זאת משום שהפרעוש מפריש סוג של חלבון בזמן העקיצה.
הדברת פרעושים – תהליך הדברה בבית (לא בגינה)
כמו בהדברת פשפשים גם כאן התהליך כולל כמה שלבים שיחדיו מביאים לתוצאה הדברת מוצלחת.
שאיבה – באמצעות שואב איכותי עם עוצמת שאיבה חזקה נבצע שאיבה בכל מקומות המסתור האפשריים של הפרעושים בבית (ספות, כורסאות, שטיחים, לוחות עץ, חריצים שונים בבית ובמיוחד סביב מקומות הרביצה והשהות של חיית המחמד – בכללי פרעושים אוהבים סביבה חשוכה ולחה
). את שקיות השאיבה מרססים עוד קודם לכן בחומר הדברה בכדי להשמיד את הפרעושים הנשאבים.
פינוי – ככל האפשר יש להוציא רהיטים, מזרנים וחפצים נוספים מהבית לחצר ולשטח פתוח רצוי בשמש ושם לבצע גם ניקוי ושאיבה (הפרעושים פחות אוהבים שמש וחלקם יחפש מקום לח יותר).
ריסוס – כל הרהיטים הנגועים, ריפודי ספות וכורסאות ושאר המקומות ירוססו בחומר הדברה נגד פרעושים שגם רעיל לפרעושים וגם מונע התפתחות של הביצים והזחלים. עיקר הדגש יינתן לריסוס של רצפות שהן בסיס הקפיצה של פרעושים.
לעוד מאמרים שיכולים לעניין אותך:
4 תוספות –
- תהליך ההדברה בבית עסק כמו מלונות, מסגרות מוסדיות יהיה בעיקר באמצעות ריסוס משמעותי וסגירת המקום למספר ימים.
- במקביל להדברה בבית נדרש לבצע טיפול יסודי בחיית המחמד שלכם, מקלחת, ניקיון וחומר נגד פרעושים.
- במידה ויש באזור הבית חולדות מומלץ לבצע במקביל הדברה של החולדות שיכולות להיות המקור לפרעושים.
- ההדברה מכוונת בעיקר לפרעושים בשלבי הביצים, זחל וגולם משום שהם רבים הרבה יותר והם רגישים וחשופים יותר.
פרעושים בחצר ובגינה – טיפול הדברתי ומניעתי
במידה וחצר הבית שלכם גם שורצת פרעושים, יש לבצע מספר פעולות לצד פעולת הריסוס. יש לגזום עד לרמה הכי נמוכה את העשבייה, לאחר מכן לגרוף את השכבה העליונה של העלים והלכלוך הנמצאים על האדמה (הביצים והזחלים נמצאים שם). לאחר מכן יש לרסס בצורה יסודית את כל החצר.
מומלץ לסדר גדר סביב החצר בכדי למנוע ככל האפשר מחיות אחרות (במיוחד כלבים משוטטים) להיכנס ולהביא שוב פרעושים.
פרעושים בבית טיפול טבעי
באופן עקרוני טיפול ללא הדברה אינו מספיק בכדי לטפל באופן מלא במכת פרעושים. ניתן לבצע פעולות מניעה וטיפול בבית שיקטינו בצורה משמעותית את כמות הפרעושים אך כאמור ככל הנראה הבעיה לא תיעלם.
פעולת שאיבה חזקה, הוצאה ריהוט וחפצים לשמש (שאיבה וניקיון), ניקוי חיית המחמד ושימוש בחומרי הדברה מקומיים (רכישה בחנויות הדברה) יכולים לסייע ולתת מענה, ככל הנראה ברמה זמנית.
לצד שאיבה, ניקיון, ריסוס, ישנם מספר טיפולי טבעיים שיכולים לסייע במאמץ במיוחד להקל על היקף מכת הפרעושים. אם זאת, שימוש בחומרים הביתיים מצריך שימוש יום יומי בכדי להגיע לתוצאה אפקטיבית וזה משהו שמחייב התמדה ורצינות.
סודה לשתייה – פיזור אבקת סודה על שטיחים, ריפודים ואפילו על רהיטים, הסודה הורגת את הפרעושים אך יש לעשות זאת באופן יומיומי לאורך תקופה.
מים חמים וסבון כלים – פרעושים נמשכים למים החמים. אולם יש צורך בהחלפת המים בתדירות גבוה, פרעוש יכול לחיות במים גם 7 ימים אולם הסבון שבמים מקשה עליו לנשום והוא מת.
אדמה דיאטומית – זוהי אדמה מיוחדת המורכבת מאצות שהוצאו מקרקעית הים, חומר זה הורג פרעושים וחרקים אחרים. ניתן לפזר באזור הכניסה לבית, ניתן לפזר במקומות הלינה של חיית המחמד ואפילו לפזר על גוף חיית המחמד.
לסיכום
בעלי חיות מחמד מכירים היטב פרעושים, מרביתם גם ערוכים לכך על ידי ביצוע פעולות מניעה וגם להתמודדות שאחת לכמה זמן ישנה התפרצות של פרעושים לחיית המחמד שלהם וממנה גם בבית עצמה. במידה והתפרצות פרעושים זוהתה מיד וננקטים אמצעים שונים להדברה ביתית ייתכן וניתן להגיע להצלחה מלאה בטיפול. אולם, במידה והפרעושים כבר התרבו מאד, לא תהיה ברירה אלא לפנות למדביר מקצועי שיפעל להדברה בבית וככל שצריך גם בגינה ובחצר.